Behåll din energi med Apoteket

Håll dig på topp i höst
Vem känner sig inte fulladdad med energi efter vår underbara, soliga sommar? Den sköna känslan av välmående vill vi behålla länge och då kan en extra energiboost göra susen. Förkylningar gör sig inte besvär!

– Ladda med vitaminer även om du äter en allsidig kost. Du måste äta mycket av allting för att uppnå det av Läkemedelsverket rekommenderade dagsbehovet. Jag vill slå ett slag för D-vitamin även om trots vår soliga sommar, säger Lisett Bernehov, titel på Apoteket Bärnstenen.

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk, exempelvis lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin och mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Nya studier som visar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern. Med tillräcklig nivå i blodet menas den nivå där risken för benskörhet och dödlighet minskar.
– Apoteket har en mängd olika D-vitamin produkter som riktar sig till allt från barn från 3 års ålder upp till vuxna över 75 år. Har du funderingar kring vitaminer i allmänhet, vilka vitamin produkter som passar dig, ditt dagliga behov med mera är du varmt välkommen in till oss så ska vi hjälpa dig, säger Lisett.

I sortimentet finns också fler olika typer av kosttillskott. Lisett tipsar:
– Apotekets kosttillskott Kvinna respektive Man rekommenderar jag om du känner dig trött och utmattad. Dessutom bidrar vitamin D i kosttillskottet till immunsystemet. Kosttillskottet Barn bidrar till att behålla normal benstomme. Tabletterna finns även som brustabletter om du tycker det är jobbigt att svälja tabletter.

Vet du med dig att du inte äter mycket fisk kan ett tillskott av omega vara all idé. I apotekets sortiment finns en mängd olika produkter med olika styrkor.

Förkylningar – nej tack!
ColdZyme är en effektiv produkt som Lisett rekommenderar när du börjar känna dig krasslig. Två spraypuffar ColdZyme i svalget kan förhindra förkylningsutbrott, men också förkorta förkylningen. Produkten innehåller fiskenzym som gör att bakterierna inte fastnar på slemhinnorna i svalget.
– Två spraypuffar två gånger dagligen när du känner dig krasslig gör susen. Strepsils är välkända sugtabletter för många. De är både bakteriehämmande och lindrar öm hals. Ett avsvällande nässpray när förkylningen väl brutit ut gör att du kan andas lättare och sova gott om natten.

Välgörande produkter för utsidan
Kanske är hyn torr efter sommarens bad och solande. Än så länge har inomhusklimatet inte blivit torrt. Det är behagligt utomhus och inte kallt. Huden behöver ändå fukt.
– Vichy är ett varumärke med bra produkter. Vichy Double Glow Peel Mask är en lystergivande peelingmask med AHA-syra, vulkanisk pimpsten och C-vitamin. Denna kan kompletteras med Quenching Mineral Mask som är intensivt återfuktande och gör huden mjuk, len och fräsch. Vichy Aqualia Cream och Water är sköna ansiktskrämer som stärker huden och återfuktar i 48 timmar. Den sistnämnda skyddar dessutom mot föroreningspartiklar och reducerar fina torrhetsrynkor, tipsar Lisett vidare.

Ta hand om både ut- och insida. Ladda med vitaminer och energi. Tänk på att huden är kroppens största organ som också behöver omsorg. Många har upptäckt fördelarna med duscholja som både rengör huden och verkar återfuktande på djupet. En skön body scrub från Apoliva avlägsnar döda hudceller och gör huden mjuk och smidig. Avsluta med ett härligt fuktighetsbevarande body butter.

Välkommen höst!

Tags