En trygg och frisk sommar med Apoteket

Självtester och förebyggande hos Apoteket

På Apoteket finns resultatet av det senaste årets forskning och framsteg kring covid-19: självtester för både pågående och avslutad infektion. Du hittar också en mängd bra produkter som är bra att ha hemma i sommar när till exempel myggen eller fästingarna bits.

 

Självtester av covid

Ett antigentest för covid-19 är samma sak som ett självtest. Inom trettio minuter får du veta om du har en pågående infektion eller ej. Syftet med dessa självtester är att hejda smittspridningen och dessa tester säljs inte bara en och en utan du kan köpa dem både i fem- och tjugofempack. Du gör testet med en provtagningspinne i näsan. Om det visar positivt ska du kontakta vården och kom ihåg att testen kan visa falskt negativt om till exempel testet inte utförts helt korrekt.

Om du själv är sjuk, måste du skicka någon annan att köpa testet till dig, då du inte själv kan komma in med misstänkt smitta.

Du kan också beställa antikroppstest, det vill säga om du har varit sjuk men nu är frisk. Då tar du ett blodprov hemma, som sedan skickas iväg i den medföljande kartongen för analys via Dynamic Code. Företaget har avtal med Folkhälsomyndigheten att utföra laboratorieanalyser, även kallade PCR-analys, av covid-19-prov. Du får svar inom 24 timmar på testet.

Sommar och solens strålar

Förra sommarens solkrämer kan ses som förbrukade vid detta lag, då de har en hållbarhet på max tolv månader från det att du öppnat förpackningen. Hos Apotek Bärnstenen hittar du bra paketerbjudanden på solkrämer under de kommande veckorna.

Vjollca som jobbar på apoteket i Höllviken säger att den allmänna rekommendationen för vår hud är faktor 50 till ansiktet och 30 till övriga kroppen, såvida du inte har extra känslig hud. Till vuxna är det kemiska skydd som gäller och det betyder krämer som går in i huden som en bodylotion. TIll barn rekommenderas alltid minst faktor 50 till både ansiktet och kroppen, samt täckande kläder och solhatt till de riktigt små. Solkrämen till barn bör vara av fysikalisk karaktär, alltså en kräm som sitter på huden som en extra barriär och som kan tvättas av sen.

Förnya dina recept digitalt

Du vet väl att du kan förnya dina recept enkelt via Doktor24 eller via vårdcentralen och 1177? Apoteket samarbetar med Doktor24 och om du har ett förnybart recept som är utfärdat inom tolv månader, funkar det fint att kontakt dem. Då kan du enkelt och smidigt komma och hämta ut dina mediciner utan att köa i onödan.

Du loggar in med mobilt bank-ID, loggar in och där finns listan på dina läkemedel. En läkare kan förnya recepten via chatten. Du behöver inte boka tid, utan hamnar i en drop-in-kö. Besöket är kostnadsfritt och länken hittar du på www.apoteket.se.

Skydd mot insektsbett för djur och människor

Fästingarna är ett gissel som hör sommaren till. Du kan själv plocka bort dem som bitit sig fast med en speciell fästingplockare. Vidare finns det både halsband och spot-on-medel som man droppar i nacken på hund eller katt. Mot myggor finns flera profylax i form av spray, stick, roll on, kräm, även after bite. Så se till att ha ett uppdaterat husapotek i sommar!

Tags