Engagemang, hållbarhet & mindre matsvinn

På Ica Toppen är pågår många stora initiativ för såväl hållbar utveckling i samhället som engagemang för mindre svinn av matvaror – svinn i form av mat som inte förbrukas (inte stjäls). Att Jens Bertilzon brinner för de är frågorna märks tydligt på inlevelsen han berättar med.

Ingen ska sitta ensam i jul
Handelsplats Höllviken som Ica Toppen är en del av arrangerar i år “En jul för alla”. Tanken med det är dels just att ingen ska behöva sitta ensam på julafton och dels att introducera julen och våra traditioner som hör därtill för våra nyanlända. Evenemanget sker på Vikingabyn på julafton mellan 11-14 och då det serveras julmat – alla är givetvis välkomna, om än bara på en kopp kaffe!

Matkassar med IFK Malmö
Sen 2017 tillbaka har ICA Toppen ett samarbete med IFK Malmö. Det går ut på att varor som fortfarande är ok, men som för det mesta ratas i hyllorna och blir som svinn för butiken tas om hand. Det kan vara kantstötta cornflakespaket, tilltrycka konservburkar eller  förpackningar med en skadad etikett som sorteras bort. De hämtas istället upp utan IFK Malmö, som sedan gör matkassar av dem. Dessa kassar säljs sedan till förmånliga priser till behövande familjer. Nu till julen kommer det att ligga det något extra gott i julkassarna, säger Jens.
De pengar som klubben får in, går oavkortat till stöd inom fotbollen: det gör det möjligt för barn vars föräldrar inte har råd att köpa till exempel träningskläder och träningsavgifter att ändå kunna träna: fotboll för alla.

Panta för flickor i u-länders framtid
När du pantar flaskor och burkar går numera det som skänks via välgörenhetsknappen på pantmaskinen till IM, Individuell Människohjälp. Ica Toppen är en av tio butiker i Skåne som gemensamt valt att skänka pengar till ett projekt som ska gynna unga kvinnors utbildning och framtid i utvecklingsländer. Så panta mera!

Samarbete med 4H-gård och fågelstationen i Falsterbo
Vidare samarbetar även Ica Toppen med Kungstorps 4H-gård, vars personal kommer och hämtar överbliven frukt till djuren på gården. Även engagerade från fågelstationen i Falsterbo kommer och hämtar äpplen till fåglarna som flyger förbi där.

Medveten konsumtion
I grund och botten handlar det om två fokusområden för att minska svinnet. Det ena är att det vore optimalt om man visste exakt hur många påsar morötter och litrar vaniljyoghurt som behöver beställas för att exakt motsvara kundernas efterfrågan. I praktiken är det inte alltid helt lätt att göra exakta prognostiseringar. Och som den högkvalitetsmatbutik som Ica Toppen är, förväntar sig kunderna att varorna inte tar slut, men i framtiden bör konsumenter kanske acceptera att t.ex. vissa produkter är slut med hållbarhetsperspektivet i minnet. Det andra är att helhetssynen på vårt konsumtionssamhälle på vad som är kuranta och fullt användbara varor kanske bör tänkas igenom av gemene man: att förpackningen är stött påverkar inte innehållet.

Ica Toppens egna initiativ
På Delitorget kan små mängder råvaror som blivit över tillagas och säljas som portionsrätter. På alla kylar finns rullgardiner och skjutdörrar som isolerar och håller kylan. De kommer även att jobba med Ica:s koncept “Mogna val” när det gäller att välja just mogen frukt och grönt!
Ica Toppen håller på att bli en miljöbutik enligt hela Ica-koncernens certifiering. Det innebär att de ser över energiförbrukning: för att optimera kyl- och värmeförbrukning och sätter gemensamma mål för hur man ska begränsa svinn. Det finns inte heller några plastpåsar utan bara nedbrytbara miljöpåsar som är gjorda på krita och betor. De små frukt- och gröntpåsarna är också miljöpåsar och det finns även den smarta Veggiopåsen – en återanvändbar lättviktspåse tillverkad av nät som du även kan skölja frukten i – om du nu behöver påse.


Gallerians initiativ
Toppengallerian fokuserar också på miljö och hållbarhet och det syns bland annat i form av de nya laddstolparna till elbilar och inom kort kommer även laddstationer för elcyklar. Tillsammans med Ica Toppen har de gemensam avfallshantering och ser över när man bör ha tänt och släckt i byggnaden.
Vi känner att vi är på en god väg och vi tar det på största allvar! avslutar Jens med.

Tags