Evidensia tipsar om sommarfarorna

Sommarens faror för din fyrfora vän

De sköna och förhoppningsvis lagom varma sommarmånaderna som ligger framför oss är en härlig tid att vara ute med sin hund. Det är kan vara bra att hålla i huvudet vad du kan göra för att hålla din hund frisk och kry under sommaren.Fukteksem
Det finns en bakterieinfektion som kan drabba hundar antingen när de badat och inte kunnat få pälsen riktigt torr eller om det är varmt och fuktigt ute: hundeksem. Symtomen för detta är ett varigt sår i huden format som en cirkel och hunden kan även tappa lite päls i området. Det är viktigt att behandla och det gör du genom att raka eller klippa bort pälsen på det aktuella stället, tvätta av med klorhexidin och sedan hålla torrt och luftigt samt under uppsikt. Kontakta veterinären om det inte blir bättre!

Vacker väder och aktiviteter som hör därtill kan med andra ord ge en ny innebörd av ordet hundväder – i form av ruskigt väder för hundens hud.

Ormbett från huggorm
En hund som nosar runt i gräset kan bli biten av en huggorm som ligger kamouflerad i där. Oftast blir hundar bitna i ansiktet eller i en tass, vilket då svullnar upp. Om detta skulle hända bör du höra av dig till djursjukvården. Bettet är giftigt och kan vara allvarligt och du vet inte om ditt djur kan få en överkänslighetsreaktion.

Getingstick
Ett getingstick gör att vävnaden omkring det drabbade området svullnar. Och hundar kan liksom människor få en allergisk reaktion, så håll ditt husdjur under uppsikt om det skulle råka bli getingstunget.

Fästingar
Dessa små spindeldjur är parasiter som din hund eller katt säkert råkat ut för under sommarhalvåret. Både katter, hundar och också kaniner kan ju bli bitna. Det är dock inte ofta som fästingarna orsakar någon sjukdom, men de är nog så obehagliga.

Det finns både tabletter och halsband mot fästingar, en del är receptbelagt, vilket Evidensias veterinärer kan hjälpa dig med att skriva ut. Till katter kan man ge så kallad spot-on-behandling som droppas i nacken på djuret. Det är viktigt att tänka på att om man sätter ett anti-fästing-halsband på sitt husdjur, ska det inte bada med det då det påverkar faunan i vattnet.

Myggspray för hästar
Myggor kan vara väldigt besvärande för våra stora fyrfota vänner hästarna. Det finns en smidig lösning i form av myggspray för hästar som även fungerar för ryttaren också. Centaura heter myggsprayet som funkar för både häst och människa.

Hund i bil
Numera är det lag på att hundar antingen ska vara fastspända med sele i bilen eller sitta i en bur för ändamålet. Både selar och burar finns att prova ut och skaffa hos Evidensia.

Blir din hund åksjuka i bilen? Det finns medicin för det som kan skrivas ut av din veterinär.

Ett enkelt och smidigt tips är att ta med vatten när du är ute med din hund. Hos Evidensia finns det en smart kombinerad flaska och skål, som gör att din hund kan dricka var som helst!

Vidare finns det även kylvästar att använda vid riktigt varma dagar, flytvästar för små och stora hundar samt även en silverduk som reflekterar bort solljus från bilen – men lämna aldrig kvar en hund i en varm bil, inte ens en kort stund: temperaturen stiger snabbt i direkt solljus.

Vattensvans
Vad är det? Jo, efter att en hund har badat så kan de få något som kallas just vattensvans. Då hänger svansen och hunden har ont, vilket orsakas av kallt vatten och är vanligt bland hundar som till exempel labrador eller golden retriever. Detta är ofarligt men du kan ge hunden smärtstillande om den verkar ha väldigt ont, och går det inte över, så rådgör med din veterinär!

Tags