Miljötänk med fokus på framtiden

Många av Lindex kunder har ett stort intresse för miljön.   

– Vi vill skydda våra naturresurser. Det är helt avgörande för framtiden. Vi är inte perfekta, men fast beslutna att förbättra oss på alla sätt vi kan, säger Mia Gullberg, butikschef.

Lindexkoncernen har satt sitt ambitiösa miljömål på pränt: ”Vårt mål är att 80 procent av våra kläder ska komma från hållbara källor år 2020.”

Kika efter kvalitetsmärkningen ”Sustainable choice” på Lindex om du vill säkerställa att varan du är intresserad av är producerad i enlighet med stränga miljökrav. För att en vara ska räknas som miljösäker är det många olika faktorer som spelar in – det handlar om hela livscykeln för hållbara produkter. Till exempel ska leverantörer och fabriker som butikskedjan samarbetar med över hela världen tillverka kläder ur ett hållbart perspektiv. Och genom att välja hållbara råmaterial minskar också påverkan på miljön.

– Transporter är också viktiga att granska. Vi använder allt mer miljövänliga transportmetoder för att minska miljöpåverkan – mer båt än andra transportmedel så som flygplan, säger Mia Gullberg.

I butikerna är man noga med energibesparing, avfallsminimering och återvinning. Men kunderna kan också på egen hand värna om miljön.

– Tvätta bara när det behövs, ibland räcker det att vädra ett plagg. Små fläckar kan ofta torkas bort med en fuktig trasa. Och använd inte sköljmedel, speciellt inte för denim, ytterkläder eller träningskläder. Funktionsplagg blir förstörda av sköljmedlet och dessutom sparar du miljön.

Lindex har även projekt med olika organisationer som arbetar med miljöfrågor. WaterAid är en sådan organisation.

  • Det är extra viktigt med rent vatten för nyfödda bebisar och små barn. Därför inledde vi ett Lindex GT14_3samarbete med WaterAid för två år sedan. Här på Lindex har vi för närvarande tre olika babyset med body, byxa och mössa i ekologisk bomull och där tio procent av försäljningen går till organisationens arbete med att förbättra tillgången till rent vatten, bättre hygien och sanitet i världens fattigaste samhällen, säger Mia Gullberg.

 Lindex tvättråd för att värna om miljön

  • Tvätta bara när det behövs. Ibland räcker det att vädra. Små fläckar kan ofta torkas bort med en fuktig trasa.
  • Tvätta bara med fylld tvättmaskin.
  • Tvätta på lägre temperatur, kläderna blir rena ändå.
  • Använd inte för mycket tvättmedel.
  • Använd inte sköljmedel, speciellt inte för denim, ytterkläder och träningskläder.
  • Låt kläderna självtorka – torktumlare och torkskåp drar mycket el.
Tags , , ,