Stilsäkert & självsäkert mode hos Marty

Sen den 12 mars 2014 har Marty huserat i lokalerna ungefär mitt i gångstråket längs Toppengallerian. “Minns du att InSight låg där innan?” Butikschef Tina Tondo med ett gediget förflutet inom modebranschen berättar om butiken och höstens mode och trender.

Lyxig känsla
Du har kanske redan lagt märke till att de glittrar om höstens mode? Varma tröjor med glittriga trådar i tyget. Materialen får gärna vara skira och skapa en lyxig känsla men utan att för den sakens skull vara överdrivet dyra.

Gult, skirt och skogsgrönt
Lejongul eller senapsgult – helt enkelt kläder i den där varma gula tonen som drar lite åt det nougatfärgade hållet. Du hittar snygga mönstrade blusar från Second Female i just den gula tonen. Tina och hennes kolleger har noterat att blusarna i den skogsgröna lite petrolfärgade tonen säljs direkt när de kommer in.

Mönstrat mode återfinns också på en detalj som strumpor. Från att ha varit något man bara har på sig, till ett nytt mode där strumporna gärna ska ha en avvikande färg, gärna komplettera andra starka färger eller avvika helt från övriga stilen. Tina berättar att de nu har mycket roliga strumpor med mönster både till dam och herr i butiken. Och det behöver inte vara den låga ankelsorten som förvisso är snygg, men inte alltid praktisk under höst- och vintermånaderna, utan även lite högre upp på vaden.

Herrarnas mode i höst
Klä dig i material som tweed och lammull och släng sen en duffel eller den klassiska oljerocken från Barbour över axlarna och du är helrätt klädd för hösten. Små och stora rutor funkar också, liksom något som går under termen “retrosport”: en trend som flirtar med italienskt sportmode från förr.

Fler och fler tillverkare av kläder fokuserar mer på funktioner som vattenavvisning och vindtäthet på sina plagg och även något så skönt som kavajer med stretch från till exempel Hugo Boss – vilket passar en modern livsstil.

Svart kombinerat med i toner av grått och grönt eller allt matchat i toner av samma färg är vad modehusen vill att stilsäkra män tar på sig i höst – och gärna lite busigt men ordentligt.  En avslappnad elegant look helt enkelt, med sportiga material och ett par sneaker till det.

Urvalet och flexibiliteten för männen känns större än någonsin. Tina tycker också att modet

över lag är mer flexibelt än vad det tidigare varit, vilket också speglar samhället: du får lov att vara dig själv.

Inspiration till dammodet i höst
Den mer eller mindre tidlösa garderoben med svarta byxor och en fin svart kofta kan lätt accentueras med färgstarka accessoarer. Tina tycker att vi bör “våga färga till oss litegranna under hösten”! Marty har en lös fuskpälskrage i tre olika färger: en varm brun färg, ljusrosa och leopardmönstrad, som piggar upp vilken garderob som helst.

Många av jackorna i höst är fyllda med fiberdun, vilket gör dem enklare att tvätta än naturdun. Marty har flera snygga jackor och kappor i snygg cognacsfärg, vidare också i grått, marinblått och även en rosa lite ullig jacka, den sistnämnda från Odd Molly.

 

Fars dag seglar upp andra söndagen i november
Det finns alternativ till slipsen! Tina tipsar om skoblock i cederträ till skorna. Du köper dem i skostorlekar och inte one-size, vilket är bäst för skon då blocket fyller ut skon ordentligt både fram och bak utan att skapa några kanter i skinnet på skorna. Cederträ har egenskapen att det suger upp fukt och förebygger därmed även dåligt lukt. Så alternativen i år till far är alltså skoblock och paisleymönstrade strumpor.

Tags