Ta hand om din allergi

Musöronen på björken är inte här än, men knoppar i rabatten har visat sig sen flera veckor tillbaka. Våren är i alla fall definitivt på väg att tränga bort vintern för den här gången. Med den här säsongen kommer inte bara de uppskattade vårtecknen, utan även de mindre uppskattade som allergiska besvär. Det är faktiskt just nu i mars som pollenhalterna är som allra högst. Om du själv är allergiker är detta definitiv ingen nyhet för dig eller om du har någon i din närhet som har allergiska besvär. Vjollca på Apoteket Bärnstenen på Toppengallerian tipsar om vad du kan göra för att lindra besvären med både olika preparat och små praktiska saker att tänka på.

 

Nästan som en förkylning

Allergi kan ju yttra sig på olika sätt för olika personer, men en gemensam nämnare är att du får en sjukdomskänsla i kroppen men du får aldrig någon feber. I övrigt liknar symtomen väldigt mycket en förkylning och du kan få pipande andning, trång bröstkorg, ögon som rinner. Lägg även till klåda i näsa och svalg som är mer specifika allergisymtom. Många kan få detta mitt på sommaren och faktiskt tro att det är en vanlig förkylning och gå obehandlade med besvär helt i onödan.

Olika behandlingsmetoder

Du kan behandla på flera olika sätt, beroende på hur just din allergi yttrar sig. Om det mest är lokala besvär som att ögonen rinner, finns det lokalt verkande antihistamin i form av ögondroppar. Om det är näsan som rinner mest, finns det receptfria nässpray. Båda preparaten finns med eller utan kortison, som har en avsvällande effekt, men inte bör användas under långa sammanhängande perioder.

Ifall det även kliar i ögon och svalg finns det även receptfria tabletter som går att använda från sex års ålder. Det är klokt att rådgöra med en rådgivare på apoteket eller en läkare för att få konstaterat att det är en pollenallergi det handlar om, innan du behandlar första gången.

För att hitta en passande behandling kan du börja med att behandla de lokala besvären med och sen gå över till tabletter – eller göra tvärtom att börja med tabletter och sen komplettera med ögon- eller nässpray vid behov, beroende på hur allvarliga dina besvär är. Det finns tabletter som många allergiker upplever att de inte blir så trötta av och Vjollca nämner både desloratadin och fexofenadin.

Behandla i tid

Börja med din behandling i tid! Med tanke på att pollensäsongen redan är igång, så är det en god idé att sätta igång nu, om inte annat än i förebyggande syfte så att kroppen hinner bygga upp med antihistaminer. Detta gäller även om du är gräsallergiker, fast än gräsets pollen ju inte kommer förrän senare på säsongen.

Korsallerigier – visste du detta?

Du har säkert hört talas om korsallergier: att kroppen reagerar på liknande ämnen som kommer från andra källor. En av de vanligare korsallerigerna är att om du är allergisk mot björk, finns risken att du även reagerar på äpplen. Det är snarlika proteiner i björkpollen och

äpplen som gör att kroppen reagerar likadant. Här nedan ser du några vanliga korsallergier som kan vara bra att känna till, eftersom dessa finns året runt:

  • ●  Björkpollen: äpplen, päron, nötter, mandel, jordnötter, rå morot, rå potatis, jordgubbar, stenfrukter (körsbär, bigarråer, plommon, aprikos, persika, nektarin), kiwi, sojabönor, curry och selleri
  • ●  Gräs: jordnötter, melon, kiwi, rågmjöl, vetemjöl, havre, råg, majs, ris, sojabönor, tomat, lök och ärtor
  • ●  Gråbo: selleri, morot, fänkål, persilja, koriander och senap

 

Tags