NYHETER: Får man ta hunden med sig på resan?

Evidensia hjälper dig och ditt djur året runt och nu inför den stundande sommaren finns det en del säsongsspecifika saker att hålla extra kolla på som djurpass, rabiesspruta, soliga bilar och fästingar.

 

Pass till ditt djur

Du har säkert hört talas om att det är svårt att boka tider till att få ett nytt pass, men som tur är gäller det inte passen till våra djur. Glöm dock inte bort att skaffa ett pass om du ska ut och resa med ditt husdjur! Det går snabbt att fixa ett, men krävs för att komma in i andra länder. Det sklijer sig mellan olika länder också. Om du till exempel planerar att resa in i Norge med din hund, måste du se till att den är avmaskad av en veterinär mellan 24 och 120 timmar innan resan för att få komma in i landet med hunden. Veterinären stämplar intyget i hundens pass.

Ditt djur kan även behöva en rabiesspruta och den ska ges tre veckor innan avfärd. Kolla upp alla införselregler för just dit du ska åka och tänk på att de kan ha ändrats sen du kanske var där förra gången. Ansvaret ligger helt och hållet på djurägaren att se till att kraven uppfylls.

Sommaren i bilen

Varje år känns det viktigt att påminna om att Inte lämna djur i bilen. Det kan vara svårt att uppskatta hur snabbt det faktiskt går för att det ska bli olidligt varmt i bilen när solen står på! Ett öppet bagage och solskydd vid rutorna kan ju funka bra med tillsammans med en låst bur, men det är ju inte alla tillfällen det rent praktiskt funkar.

Fästingsäsongen börjar tidigt

Du har säkert noterat att fästingsäsongen är igång sen flera veckor tillbaka. Den börjar tidigt på året. Hos Evidensia kan du få effektiva receptbelagde fästing medelutskrivet. Om ditt djur har varit hos Evidensia tidigare, kan du få det per telefon, annars behövs ett besök för att se att djuret mår bra och vid det tillfället kollas även vikten av. Det finns även receptfria alternativ om du hellre önskar det.

Rakning av långhåriga eller toviga katter

Katter med lång päls kan ibland få tovor i den som gör ont och inte går att reda ut. Då är rakning det enda alternativet. Det kan dock upplevas som stressande för katten att bli rakad, men hos Evidensia blir katten sederad (får lugnande läkemedel) för att minska stressen. Inför ett besök med rakning rekommenderas även att djuret får medel mot ohyra och loppor, då dessa små kryp tenderar att trivas extra bra i dessa tovor.

Viktiga tandbehandlingar

Behandling av tänderna är en av de allra vanligaste åtgärderna som utförs hos Evidensia. Många djurägare är måna om att sköta även djurens tandhälsa, så pass att det faktiskt är svårt att få en tid för just detta. För katter och hundar bokas tandvårdspaketet som innebär undersökning som inkluderar röntgen med sederin för att få hela bilden av djures munhälsa innan eventuell tandsten tas bort.