NYHETER: ODLA MER ÄTBART I TRÄDGÅRDEN

Njut av trädgården hela sommaren!
Den blomstrande säsongen har just satt igång med full kraft. Har du noterat den stora trädgårdstrenden för i år med den sköna och lite hemtrevliga toscanska stilen på krukor: tidlösa lerkrukor ofta med dekor och en del har även handtag? I år går den rådande stilen i trädgården åt det italienska mysiga och ombonade hållet och fokus skiftas från de nu välbekanta betongkrukorna. Det berättar Emma som jobbar på Blomster-Toppen på Toppengallerian.

Odla ätbart
I krukorna får det gärna växa just det som trivs och frodas kring Medelhavet: ätbara plantor som tomat och olika örter som till exempel rosmarin, timjan, mynta, sallat, spenat och ruccola. Detta speglar samhället och vår medvetenhet att vilja odla eget och veta var råvarorna och maten vi stoppar i oss kommer från. Det blir inte mer ekologiskt och närodlat än från den egna täppan!

Perenna växter
Många av örter är perenna och kommer alltså tillbaka år efter år om de får rätt förutsättningar som sol, värme och vatten samt lite skydd under vintern av till exempel vissna löv över jorden som ett naturligt vintertäcke om du har dem i krukor och en edl behöver tas in för övervintring.

Utöver örter och tomater finns det också en hel del större medelhavsinspirerade växter som du kan ha under många år: som oliv, fikon och citron. Dessa växter är lär garanterat bli en uppskattad present till mor på Mors dag och hos Blomster-Toppen får du det fint förpackat.

Populära utomhusväxter
Emma berättar att långtidsblommande växter är något som blir mer och mer uppskattat. Några exempel på blommor som håller riktigt länge under sommaren och en del också en bra bit in på hösten är gyllenlack och de är perenna så du kan plantera dem i marken, fuschia och mandevilla är också blommor som fortsatt att trenda på topplistorna hos blomsterhandlare de senare åren. Dessa två sistnämnda måste övervintras inomhus då den inte klarar våra kalla vintrar. Vidare är femtunga en kraftigt växande blomma som dessutom är lättskött och blommar rikligt under lång tid.

Trender för inomhusväxter
Det kanske låter som om att trender och mode främst hör inrednings- och klädbranscherna till, men det går definitivt trender bland växter och krukor också. Det är ju också en del av såväl interiören som exteriören i hemmet!

Just nu hittar du snygga krukor i dova guldiga toner, i brons och även i svart sten i butiken vid Blomstertorget. I dessa stoppar du gärna gröna växter av olika slag. Dessa passar givetvis utomordentligt bra tillsammans och skapar vackra stilleben som ger en trivsam helhet i fönstret eller på soffbordet